Fisk med gälplomb. Foto: Länsstyrelsen i Norrbotten.
1 av 2
Fisk med gälplomb. Foto: Länsstyrelsen i Norrbotten.
Lainioälven lockar till laxfiske. Arkivbild från sommaren 2014. Foto: Alexander Linder/ Sveriges Radio.
2 av 2
Lainioälven lockar till laxfiske. Foto: Alexander Linder/ Sveriges Radio.
Kiruna

Laxplomberna här för att stanna

"Vi har fått väldigt intressanta data"
1:37 min

Systemet med laxplomber har kommit för att stanna. Försöket i Lainioälven i somras har enligt Länsstyrelsen i Norrbotten gett goda resultat.

Laxplomberna provades av fiskare vid Lainioälven i somras. Utöver fiskekortet var laxfiskare även tvungna att köpa till så kallade laxplomber – ett blåfärgat buntband som gjordes obligatoriskt för att länsstyrelsen skulle få bättre koll på hur många laxar som sportfiskare årligen tog upp i älven.

Dan Blomqvist, länsfiskekonsulent vid länsstyrelsen, har nu utvärderat sommarens försök och menar att systemet är bra, uppskattas av sportfiskare och ger värdefull data om laxen till den framtida laxförvaltningen.

– Vi har fått in väldigt mycket intressanta data i fångstrapporteringgen. Vi kan dra en del slutsatser hur fisket ser ut i området, säger Dan Blomqvist

Faktum är att 75 procent av den lax som fångas i Lainioälven får simma tillbaka – det visar de obligatoriska fångstrapporterna som följer med laxplomberna.

Man kan också se att fiskare från i stort sett hela Europa söker sig till Kirunafjällen för att prova lyckan på den smått mytomspunna Lainioälven.

– Det verkar finnas en väldigt modern laxfiskekultur. Innan vi genomförde det här visste vi inte riktigt hur det såg ut med till exempel antal avlivade laxar, säger Dan Blomqvist.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".