Unga vill vara offline när de fjällvandrar Bild: Malin Winberg/Sveriges Radio
Unga vill vara bortkopplade när de fjällvandrar Bild: Malin Winberg/Sveriges Radio

Vill vara bortkopplade i fjällen

"Många vill ha enkelheten när de kommer ut i fjällen"
1:27 min

Unga testvandrare skickades ut på fjällvandring i somras för att ta reda på hur Svenska turistföreningen ska locka dit fler unga.

Svenska turistföreningen, STF, ville ta reda på vad som behöver ändras i fjällvärlden för att locka fler unga till att vandra. Detta eftersom en utredning av Naturvårdsverket bedömt att lederna i fjällen behöver rustas upp för över 100 miljoner kronor. 

Därför skickades 278 unga testpiloter ut till fjällen i somras i en kartläggning som P3 Nyheter då rapporterade om. Vandrarna kom från olika delar av Sverige. Vissa hade vandrat förut medan andra aldrig hade varit i fjällen.

Idag släpptes rapporten och visar att de flesta unga vandrare vill bort från bekvämligheter som uppkoppling och istället tillbaka till det enkla naturlivet. Enligt STF är det här en stark trend som kallas "Back to nature".

– Väldigt många vill ha enkelheten när de kommer ut i fjällen. Det blir mer exotiskt för de som inte är vana, säger Felix Magnusson som är en av testvandrarna.

STF ville ta reda på hur viktigt det är för unga att fjällen rustas upp. Resultatet från rapporten visade tydligt att de flesta inte vill modernisera och lyxa upp vistelsen.

Hör mer om STF:s resultat i P4 Norrbotten klockan 15:15

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".