Inge Andersson i Socialdemokraterna Boden. Foto Stig-Arne Nordström/Sveriges Radio.
Inge Andersson, socialdemokratiskt kommunalråd i Boden. Foto: Stig-Arne Nordström/Sveriges Radio.

Boden ber om extrapengar till SFI-undervisningen

"Har haft bra diskussioner med departementet"
1:25 min

Utbildningsnämnden i Boden behöver fem miljoner kronor extra nästa år för att säkra undervisningen i svenska för invandrare, Sfi. Bakgrunden är att statens ersättning till kommunerna har minskat till en fjärdedel jämfört med förut.

Det här har fått Bodens kommunalråd, socialdemokraten Inge Andersson, att kontakta arbetsmarknadsdepartementet. 26 januari blir det ett möte med Erik Nilsson, statssekreterare hos arbetsmarknadsminister Ylva Johansson.

– Vi har haft bra diskussioner med departementet hittills och min förhoppning är att staten ska ta sitt ansvar och ge oss hela ersättningen som förut, säger Inge Andersson.

Hela Lärcentrum i Boden, som förutom Sfi även organiserar annan vuxenutbildning, räknar med att gå back nio miljoner kronor under 2015. För att säkerställa undervisningen i svenska för invandrare har utbildningsnämnden begärt att kommunfullmäktige utökar budgeten med fem miljoner kronor nästa år.

Om SFI inte får de extra fem miljoner kronorna kommer följden troligtvis att bli att sju visstidsanställda lärare inte får fortsätta och att inköp av extern utbildning stoppas. SFI hade i december i år 279 elever inskrivna.

 

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".