Lanstingets extra fullmäktige den 29 december 2014. Foto: Per Vallgårda/Sveriges Radio.
Lanstingets extra fullmäktige den 29 december 2014. Foto: Per Vallgårda/Sveriges Radio.
Turbulensen i landstinget

Oväntat stöd till rödgrönt landstingsstyre

Mattias Karlsson (M): Varit helt utestängda
1:57 min

När lanstingsfullmäktige höll omval till lanstingsstyrelsen idag fick den rödgröna majoriteten oväntat stöd av Moderaterna.

Landstingsfullmäktige i Norrbotten gjorde i eftermiddags om valen till topposterna i landstingsstyrelsen och utsåg socialdemokraten Maria Stenberg till ordförande och vänsterpartisten Glenn Berggård till vice ordförande.

Förklaringen till det oväntade stödet är bland annat partiet för diskussioner om att få ökat inflytande i landstinget.

– Det handlar om att göra arbetet för oppositionen betydligt bättre, säger Mattias Karlsson (M).

Den moderata gruppledaren fortsätter med att förklara ur det varit tidigare.

– Vi har ju varit helt utestängda från oppositionen i beredningsprocessen av de politiska ärendena, säger Mattias Karlsson.

Norrbottens sjukvårdsparti överväger att överklaga beslutet för att få en rättslig prövning i förvaltningsrätten. Det säger Dan Ankarholm, vice ordförande i Norrbottens sjukvårdsparti, till P4 Norrbotten. En överklagan skulle kunna leda till att dagens val ogiltigförklaras, vilket skulle innebära att Kenneth Backgård (NS) skulle fortsätta vara landstingsstyrelsens ordförande.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".