Leif Boström vd LKAB Minerals
Leif Boström visar en borrkärna, tagen ur en vägg på en röntgenavdelning i Umeå i samband med en ombyggndad. Kärnan bestgår av betong med magnetit inblandad. Kärnan är lika lång som väggen var tjock. Foto: Per Vallgårda/Sveriges Radio

Mer råvara ger boom för LKAB:s dotterbolag

"Endel av att LKAB växer"
1:41 min

Gruvbolaget LKAB:s dotterbolag LKAB Minerals växer och ska fram till 2019 fördubbla sin omsättning från två till fyra miljarder kronor.

Bakgrunden är bland annat att LKAB öppnar nya gruvor som ger dotterbolaget tillgång till mer magnetit. Det säger Leif Boström, företagets vd.

– Det är en effekt av att LKAB växer nu och ska öka produktionen till 37 miljoner ton per år, en ökning med tio miljoner ton, och det har gett oss möjlighet att kunna få en miljon ton mer. Nu finns det här möjligheterna med de nya gruvorna, säger han.

LKAB minerals står idag för cirka en tiondel av gruvkoncernens omsättning. Dotterbolaget har anläggningar i sex länder för produktion av industrimineral som används i till exempel plast och färger och inom stål- och gjuteribranschen.

Den enskilt viktigaste produkten är magnetit. Leif Boström tar fram en burk med något som ser ut som mörkt grus.

– Det här är vanlig järnmalm från LKAB, en produkt som kan användas för tungbetong, för ballastering, men också när man ska skydda röntgenutrustning.

För att skydda personal och patienter för att utsättas för onödig röntgenstrålning kapslas utrustningen in med tjocka väggar. Med magnetit, alltså krossad järnmalm i betongen kan väggarnas tjocklek begränsas.

– Skulle man göra dem i vanlig betong skulle väggarna kanske vara två meter tjocka, nu kan man göra dem ungefär en meter tjocka.

Var finns såna här väggar?

– I princip alla sjukhus som är byggda i Sverige och Europa de senaste tio-femton åren, där har vi järnmalm från Kiruna och Malmberget i väggarna runtikring.

Försäljningen av industrimineral är en lönsam gren för LKAB-koncernen och när omsättningen fördubblas gynnar det inte bara ägaren staten och därmed skattebetalarna.

--När vi ökar vår försäljning så kommer vi att behöva både mer folk och resurser in i systemet vilket gör att det blir en positiv effekt för Norrbotten och LKAB, säger Leif Boström.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".