Uteservering, folkvimmel och glasskiosk på Storgatan i Luleå. Foto: Alf Lindbergh/Pressbilder.
Foto: Alf Lindbergh/Pressbilder.

2014 kan bli det varmaste året hittills vid Norrbottenskusten

Tyckte du det var extra varmt i luften det här året? 2014 är troligtvis det varmaste året som någonsin uppmätts vid Norrbottenskusten, det här skriver Luleå kommun på sin hemsida.

1934 är det hittills varmaste året i Sverige sen 1860. Men nu tyder mycket på att temperaturrekordet för landet som helhet, trots julens kyla, kommer att slås 2014.

För Luleås del är uppgifterna lite osäkra. Men enligt SMHI:s preliminära statistik hamnar medeltemperaturen vid Luleåkusten i år på cirka 4 plusgrader. Det innebär att 2014 troligtvis blir varmare än rekordåret 1938.

Även i Europa väntas rekord. Enligt World Meteorological Organization, WMO:s regionala klimatcenter för Europa så ser det ut som att 2014 blir det hittills varmaste året i Europa. Enligt preliminära beräkningar kan marginalen bli så stor som 0,3° till det tidigare rekordet från år 2007, skriver SMHI på sin hemsida. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".