Karin Sandström som är avdelningschef och veterinär på djursjukhuset i Gammelstad, utanför Luleå. Foto: Hjalmar Lindberg/Sveriges Radio.
Karin Sandström som är avdelningschef och veterinär på djursjukhuset i Gammelstad, utanför Luleå. Foto: Hjalmar Lindberg/Sveriges Radio.

Svårt att få lugnande medel till husdjur

"Vi har blivit mer restriktiva"
1:18 min

Problemen med nyårsraketer och fyrverkerier för många husdjur har blivit mer kända de senaste åren sedan hjälpen med mediciner minskats.

Nyårsraketer och fyrverkerier är en riktig plåga för många husdjur och deras ägare. Ett problem som varit lika stort de senaste åren. Men Karin Sandström som är avdelningschef och veterinär på djursjukhuset i Gammelstad, utanför Luleå, tror att problemen uppmärksammats mer de senaste åren.

– För att vi har blivit mer restriktiva med läkemedel i samband med det, tror Karin Sandström.

Det är främst hundar som kontaktar veterinärerna för att få hjälp till nyår, något veterinären tror beror på att hundar så tydligt visar att de blir stressade.

– De utåtagerar på ett annat sätt än vad katter gör, en katt som blir rädd sätter sig under soffan och kan sitta där resten av kvällen, oavsett hur stressad den är. Medan en hund kan riva lägenheten, säger Karin Sandström.

Veterinärens två tips för att lindra djurens rädsla är långsiktig beteendeträning och fodertillskott med lugnande ämnen som inte klassas till läkemedel.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".