Björn Jansson. Foto: Marie Nilsson/Sveriges Radio
1 av 11
Från filmen American Hustle. Foto: Noble Entertainment.
2 av 11
Plats nr. 10: American Hustle. Foto: Noble Entertainment.
Jake Gyllenhaal i Nightcrawler. Foto: Noble Entertainment.
3 av 11
Plats nr 9: Nightcrawler. Foto: Noble Entertainment.
Ansel Elgort och Shailene Woodley som Gus och Hazel. Foto: Foxmovies.
4 av 11
Plats nr 8: Förr eller senare exploderar jag. Foto: Foxmovies.
Ur filmen A touch of sin. Foto: Folkets Bio.
5 av 11
Plats nr 7: A touch of sin. Foto: Folkets Bio.
Matthew MacConaughey i Dallas Buyers Club. Foto: Noble Entertainement.
6 av 11
Plats nr 6: Dallas Buyers Club. Foto: Noble Entertainement.
Ur filmen En duva satt på en gren och funderade på tillvaron. Foto: TriArtFilm.
7 av 11
Plats nr 5: En duva satt på en gren och funderade på tillvaron. Foto: TriArtFilm.
Björn Afzelius. Foto: Gunnar Näslund.
8 av 11
Plats nr 4: Tusen Bitar. Foto: Gunnar Näslund.
Ur filmen Den stora skönheten. Foto: TriArt Film.
9 av 11
Plats nr 3: Den stora skönheten. Foto: TriArt Film.
Ben Stiller i The Secret Life of Walter Mitty. Foto: Fox Movies.
10 av 11
Plats nr 2: The Secret Life of Walter Mitty. Foto: Fox Movies.
Plats nr 1: The Lunchbox. Foto: Scanbox Entertainment.
11 av 11
Plats nr 1: The Lunchbox. Foto: Scanbox Entertainment.

Björn Jansson: Bästa filmerna 2014

Årets tio bästa filmer 2014
6:25 min

Det har varit ett bra filmår med fin feelgood och några riktigt bra verklighetsbaserade filmer, menar P4:s filmrecensent Björn Jansson. Här är hans topplista över 2014 års bästa filmer.

Nummer 10...

...där hittar vi en stjärnspäckad dramakomedi, med verklighetsbakgrund - American Hustle. Jennifer Lawrence, Bradley Cooper, Amy Adams, Christian Bale och Jeremy Renner underhåller i en historia om småfifflarna som snärjs av en ambitiös FBI-uppkomling för att hjälpa honom med den Stora Svindeln, att lura in en politiker i en korruptionsskandal. Hollywood-underhållning var ordet...

Nummer 9...

...en desperat, empatistörd man som skrämmer - Jake Gyllenhaal gör ett av filmårets läskigare porträtt när han spelar den arbetslöse Lou som hittar sin grej, när han jagar runt på nätterna i Los Angeles för att hitta olyckor och dödsskjutningar som han kan filma för nyhetskanalerna. Han frilansar i spillt blod. Nightcrawler heter filmen.

Nummer 8...

...en ungdomsfilm, Förr eller senare exploderar jag, hittar vi på åttonde plats. Filmen bygger på John Greene´s populära bok, och här har man lyckats med stämningen tycker jag. En mycket sorglig och fin berättelse om Hazel som har cancer och tycker att allt är slut, men tvingas gå på gruppsamtal. Där träffar hon Gus som vill leva livet, och se det absurda i vardagen. Det här är både originellt och enkelt, både flicka möter pojke och skruvade stunder.

Nummer 7...

...tar oss med till Kina och ett ruffigare, våldsammare land än det vi vanligen möter. Det är korruption, blodigt våld och prostitution i A touch of sin. Det är ett välgjort drama, med fyra olika personers historia. Spännande, blodstänkande, med mycket att hitta i berättandet. Ibland känns det western-film, ibland europeiskt, men på kinesisk mark med närvaro.

Nummer 6...

...Dallas Buyers Club är filmen som gav två manliga skådespelare Oscars i våras, Matthew Mac Conaughey och Jared Letho. Och det i en film om åttiotalets AIDS-våg och pillerindustrins spel...

Nummer 5...

Vi har kommit till topp fem för årets bästa filmer och på femteplats filmen med den långa titeln - En duva satt på en gren och funderade över tillvaron.

Roy Andersson får en självklar plats på min lista tack vare den redan klassiska scenen när Karl den tolfte rider in på en brunbeige bar och kräver respekt, en lång och imponerande scen som man kan se hur många gånger som helst.

Nummer 4...

Här hittar vi listans andra svenska film, dokumentären om Björn Afzelius - Tusen bitar. Sverige är riktigt bra på dokumentärfilm, och det här är ett av de bästa människoporträtten jag sett...

Nummer 3...

Vi närmar oss toppen, och det med en jetset-lirare från partystaden Rom. Jep Gambardella skrev en bok som gav honom berömmelse för fyrtio år sen, den stjärnglansen använde han för att bli spindeln i nätet i det festande Rom, nu ser han tillbaka och tycker att det mesta bara varit luft. Den stora skönheten är en vacker film med storslagna scener.

Nummer 2...

Här kommer en film som jag inte gav högsta betyg när den kom... men här finns underbara små pärlor till scener, och det i en film med Ben Stiller i huvudrollen. The secret life of Walter Mitty heter filmen som charmat mig och närmast kan beskrivas som en äventyrskomedi med hjärta, och lite rörande romantik...

Nummer 1...

...och där hittar vi en indisk debutfilm. Det doftar och myllrar på rätt ställen, det är stilla och eftertänksamt i alldeles rätt dosering. Filmen heter The Lunchbox, och i miljonstaden Mumbay händer något som aldrig inträffar. En lunchlåda hamnar vid fel skrivbord och en brevväxling som snuddar vid kärleken, som förändrar liv, startar. The lunchbox är feelgood och så bra!

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".