Jens Sundström (FP) gruppledare landstinget. Foto Stig-Arne Nordström/Sveriges Radio.
Jens Sundström (FP), gruppledare landstinget. Foto: Stig-Arne Nordström/Sveriges Radio.

Omval i landstinget kommer att överklagas

Jens Sundström (FP): Viktiga demokratiska principer
1:41 min

Omvalet av ordförande och vice ordförande i landstingsstyrelsen i Norrbotten kommer att överklagas. Det säger Folkpartiets gruppledare Jens Sundström till P4 Norrbotten.

Under landstingsmötet i november kuppades socialdemokraten Kent Ögren bort av sina egna och i den turbulens som drogs igång valdes Sjukvårdspartiets Kenneth Backgård till ordförande i landstingsstyrelsen.

De rödgröna hävdade senare att ordföranden ska tillhöra den rödgröna majoriteten i fullmäktige och drev igenom omval.

Kenneth Backgård och Jens Sundström vill ha det här förfarandet rättsligt prövat och säger att det är individer som överklagar beslutet, inte partier.

– Det är väldigt viktiga demokratiska principer vi diskuterar här. Vi måste kunna ha en sluten omröstning utan att den tas om till man får rätt resultat. Om ingen annan överklagar så kommer vi att göra det, meddelar Jens Sundström (FP).

För att förhindra att beslutet verkställs krävs att landstinget ska lida allvarlig skada av att de rödgröna leder jobbet. Det är svårt att hävda och därför accepterar oppositionen rödgrön ledning av styrelsen.

– Det känns inte rimligt för landstinget behöver komma igång med sitt politiska arbete, säger Sundström. 

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".