Mohamed Amri, imam och ordförande Islamiska föreningen i Luleå.
Mohamed Amri, imam och ordförande Islamiska föreningen i Luleå. Foto: Fanny Bergvall/Sveriges Radio

Välkomnar bevakning av bönelokaler

Imam: Jag tror inte att någon oavsett bakgrund vill utsätta sig för det
1:38 min

Efter den senaste veckans attacker mot moskéer i södra Sverige har polisen fått nya direktiv och ska skärpa uppmärksamheten kring religiösa byggnader. I Norrbotten finns flera bönelokaler som nu kanske ska bevakas för att förhindra attacker.

Mohamed Amri, imam och ordförande för Islamiska föreningen i Luleå, tycker att polisens engagemang är bra.

– Det kan hjälpa rätt mycket. Om polisen syns mer på gatorna kanske de som planerar en attack blir avskräckta, tror Mohamed Amri.

Han tror att man kanske måste förstärka säkerheten i byggnaderna också, för att det ska försvåra attacker.

– Man har upplevt religionsfrihet i Sverige, att alla ska kunna praktisera sin religion. Blir man hotad och känner sig otrygg så är det väldigt besvärligt, förklarar han.

Svenska kyrkan anordnar med anledning av attackerna manifestationer i södra Sverige. Budskapet är fred och rätten till religionsfrihet.

– Oavsett vilken religion man tillhör så vet vi hur viktig tron är. Vi ska aldrig tillåta att en människa blir kränkt eller utsatt i den delen av sitt liv, säger Anna-Stina Svedberg, präst i Luleå domkyrkoförsamling.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".