Bråttom, bråttom när ambulansen ska ta patienten till sjukhuset. Men redan vid hämtplatsen och sedan i ambulansen har sjuksköterskorna ombord påbörjat behandllingen. Foto Ulla Öhman
Bråttom, bråttom när ambulansen ska ta patienten till sjukhuset. Men redan vid hämtplatsen och sedan i ambulansen har sjuksköterskorna ombord påbörjat behandllingen och det är därför ambulansens responstid är så viktig. Foto Ulla Öhman

Pajalaborna får vänta längst på ambulans

Norrbotten trea i Sverige, men Pajala på sista plats
1:37 min

I de kommuner i Norrland där ambulansens responstid är längst kan en genomsnittlig väntetid vid en allvarlig olycka eller livshotade sjukdomstillstånd vara över en halvtimme. I Pajala är väntetiden längst i Sverige.

Av Norrlandslänen har Norrbotten den kortaste responstiden. Där tar det i genomsnitt 12,9 minuter tills ambulanser kommer fram till ett Prio-1 larm, alltså ett livshotande sjukdomstillbud eller olycka. 

Jämtland har den längsta responstiden med 22,2 minuter. Det är den längsta väntetiden på ambulans i hela Sverige enligt Socialstyrelsens och Sveriges Kommuners och Landstings Öppna Jämförelser i Hälso- och Sjukvården 2013. Siffrorna kommer från SOS Alarm.

I Västernorrland är responstiden 14,5 minuter och i Västerbotten 17,1. Genomsnittet för hela Sverige är 14,8 minuter.

Vad de här skillnaderna beror på är svårt att säga. 

– Det jag kan tro att det beror på är  helt enkelt hur man bor i länet, ytan på länet och befolkningen. Att man i Norrbotten kan få en ambulans så mycket snabbare än i Jämtland beror kanske på att man bor tätare i Norrbotten och inte lika utspritt i varje kommun, säger Anita Secher som är verksamhetschef för ambulanserna i Jämtland.

I Norrbotten finns 29 bemannade ambulanser och det tar i genomsnitt 12,9 minuter från det att man ringer 112 tills den första resursen anländer till ett Prio 1 larm. Det är tredje snabbast i Sverige enligt SOS alarms siffror. Men vad det beror på vet inte Stig Holmberg som är ansvarig för ambulanserna i Norrbotten.

– Nej, faktiskt inte och även om det ser bra ut så jobbar vi hela tiden på att förbättra oss, säger Holmberg.

Men skillnaderna är mycket stora beroende på var i Norrbotten man bor. Medan det i Kiruna, Älvsbyn och Boden tar ungefär 11 minuter tills första resursen är på plats så tar det nästan 25 minuter i Jokkmokk och över 35 minuter i Pajala där befolkningen i kommunen är utspridd.

Det finns ambulanser i varje kommun. 23 av dom jobbar dygnet om medan sex är dagambulanser. Från Malmfälten flygs många patienter.

 Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".