Karin Sundbaum, ombudsman för Synskadades Riksförbund. Foto: Turi Wennberg/Sveriges Radio.
Karin Sundbaum, ombudsman för Synskadades Riksförbund. Foto: Turi Wennberg/Sveriges Radio.

Kommunerna satsar inte på syninstruktörer

Det finns få syninstruktörer i Norrbotten
1:27 min

Bara tre kommuner av länets fjorton har en syninstruktör, det vill säga en person som hjälper synskadade att klara av sin vardag.

Syninstruktörer finns i nuläget bara Luleå, Kiruna och Älvsbyn. I Piteå finns ett dövblindombud och i Haparanda utbildades 2013 tretton undersköterskor till syn- och hörselombud.

Men ombuden i Haparanda ska hjälpa till med enklare problem, främst kring de synskadades hjälpmedel, och inte vara ett stöd i vardagen som tanken var med syninstruktörer när initiativet togs av Synskadades Riksförbund, SRF, på 1970-talet.

SRF efterlyser alltså hjälp till självhjälp, till exempel att lära sig sortera tvätten eller för att hitta till affären i kvarteret. Det är uppgifter som nu i stället görs av anhöriga eller i vissa fall hemtjänsten, enligt Karin Sundbaum, ombudsman för Synskadades Riksförbund i Västerbotten och Norrbotten.

– Om man förlorar delar synen eller blir helt blind kan det vara svårt att hitta till-och-med i sitt eget hem. Då behöver man hjälp att träna på hemmaplan efter det att man fått rehabilitering av syncentralen, förklarar Sundbaum.

Hon tycker att synskadades hjälp i vardagen är en rättvisefråga, och pekar på att det i socialtjänstlagen står att kommunerna ska verka för att personer med funktionsnedsättning kan delta i samhällets gemenskap och leva som andra. I FN:s konvention om rättigheter för personer med funktionsnedsättning står att kommunerna ska ge stöd och service för att till exempel synskadade ska kunna ta del av kultur, fritidsliv och politik.

– Kommunernas ansvar är ju att ge det stöd och service man behöver, och det ska gälla alla medborgare, säger Karin Sundbaum.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".