Biografanställde Mats Persson som jobbar på en av alla biografer som har digitaliserats. Foto: Billy Abraha, Sveriges Radio.
Biografanställde Mats Persson som jobbar på en av alla biografer som har digitaliserats. Foto: Billy Abraha
Boden

Digital bio mera vital

Mats Persson: Många är fascinerade av ljud- och bildkvalitén
1:19 min

Tolv mindre biografer i Norrbotten har sedan år 2012 fått ekonomiskt stöd från statligt håll för att kunna genomföra en digitalisering. En rikstäckande satsning som lett till att fler biografer kan visa aktuella filmer och få ett mer varierat utbud.

Digitaliseringen av små biografer är en satsning som sker eller har skett på många platser runt om i landet. Det här finansieras antingen av det statliga digitaliseringsstödet, där det finns 60 miljoner kronor som avsedda för det här ändamålet, eller så kan det finansieras av det stöd för teknisk upprustning som finns i filmavtalet.

En av de tolv norrbottniska biograferna som under de senaste två åren fått digitalseringsbidrag är Folkets hus-bion i Gunnarsbyn utanför Boden.

Idag är 97 procent av biograferna i hela landet digitaliserade.

Förutom att visa film kan man med hjälp av den nya tekniken exempelvis visa konserter och idrottsevenemang.

– Det här gör att man stärker bygden. Man kan vara lika markandskraftig som städerna. Nu finns möjligheten att visa filmer samtidigt som de börjar visas på de stora biograferna, säger Mats Persson som jobbar på Opalen i Sundsvall.    

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".