Hjördis Lindström i Boden. Foto: Turi Wennberg/Sveriges Radio.
Hjördis Lindström i Boden med sin ledarhund. Foto: Turi Wennberg/Sveriges Radio.

Olika syn på syninstruktörer

1:40 min

En syninstruktör ska hjälpa synskadade med vardagen, men det är inte många kommuner som anställer en syninstruktör. Bara tre kommuner i länet har instruktörer och Bodens kommun tänker inte anställa någon.

I Boden säger kommunen att det inte kommer att anställas någon syninstruktör eftersom landstinget har ansvar för rehabilitering. Men enligt landstinget ägnar sig inte syninstruktörer åt just rehabilitering.

I flera år har Hjördis Lindström kämpat tillsammans med Synskadades Riksförbund för att Bodens kommun ska anställa en syninstruktör, men även deras senaste medborgarförslag verkar få avslag när det ska tas upp i kommunfullmäktige i januari.

– Jag tror inte kommunerna har förstått vidden av det här, när man pratar om att på äldreboenden hjälpa till med att putsa glasögon eller byta batterier i förstoringsglas med lampa. Det handlar ju inte bara om äldre utan om människor i alla åldrar, säger Hjördis Lindström, som har varit synskadad sen hon var barn och som blev helt blind för ett år sen.

Tanken är alltså hjälp till självhjälp, kanske att lära sig sortera tvätten eller att hitta till affären i kvarteret. Det här görs nu i stället av anhöriga eller i vissa fall av hemtjänsten.

Kommunerna är enligt lagen inte skyldiga att ha syninstruktörer, och Bodens kommuns svar på Hjördis Lindströms medborgarförslag är att syninstruktör inte ska tillsättas eftersom landstinget har ansvar för rehabilitering. Men den ansvariga chefen på landstinget tycker inte att syninstruktörer ägnar sig åt just rehabilitering.

– För oss är det olika saker. Vi anser att rehabilitering till exempel är att skriva ut hjälpmedel, men vi har inte möjlighet att hjälpa till på hemmaplan utan det ansvaret måste kommunerna ta, säger Eva Forsberg, verksamhetschef för landstingets Syn- och hörselenhet samt enhetschef för Syncentralen i Norrbotten.

Eva Forsberg säger att hon däremot kan bistå med att utbilda kommunal personal i hur de ska stödja synskadade i sitt arbete.

– Vi har utbildat syn- och hörselombud flera gånger hittills och det fortsätter vi gärna med, säger Forsberg.

Hjördis Lindström tror att kommunerna skulle tjäna på att en syninstruktör, även om det kostar att anställa.

– Om kommunerna har ekonomi till att låta folk falla hemma och bryta ben och armar, eller att låta folk åka färdtjänst, då borde de också ha ekonomi att låta folk bli självständiga. Då skulle nog kostnaderna för både färdtjänst och hemtjänst minska, tror Hjördis Lindström i Boden.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista