Jan Unga, landsbygdsutvecklare i Luleå kommun. Foto: Anna Torgnysdotter, P4 Norrbotten.
Jan Unga, landsbygdsutvecklare i Luleå kommun. Foto: Anna Torgnysdotter/Sveriges Radio

Nytt tänk ska gynna Luleås byar

"Förut tänkte man mer på att satsa i olika byar"
1:52 min

Tänket kring byautveckling i Luleå kommun har förändrats. I stället för att enskilda byar ska utvecklas en och en, så har kommunen beslutat att strategiska satsningar fram till år 2020 ska kopplas till tre utvalda byar i varsin kommundel: Råneå, Persön och Antnäs.

Men vitsen är att småbyarna runtomkring också ska gynnas – och det här är ett nytt sätt att se på saken, förklarar landsbygsutvecklaren Jan Unga:

– Hur ska vi ta tillvara på Råneås kvaliteter så att de omkringliggande byarna också drar nytta av det här?

Har det varit så här förut?

– Nej, förut tänkte man mer på att satsa i olika byar, man tänkte brett liksom. Så det är det nya för den här översiktsplanen, tanken för landsbygdsutveckling.

På sin stora översiktskarta över Luleås relativt begränsade landsbygd -- 2 000 kvadratkilometer där ungefär 20 000 människor bor – så markerar Jan Unga de tre byarna utvalda till att vara utvecklingsnav för respektive kommundel: Antnäs för sörbyarna, Persön för mittbyarna och alltså Råneå för norrbyarna.

Ny infrastruktur eller bostäder t ex för äldre - ja, de hamnar kanske i första hand på de här tre orterna där de kan skapa gemensam nytta för fler byar än en. Samtidigt som det här öppet för lösningar i en enskild by, men som fler kan nyttja.

– Ett badhus i Antnäs, det förstår man direkt gör nytta för alla sörbyarna. Man behöver inte köra in till centrum.

Så det kommer bli viktigare med gemensam nytta för att en satsning ska bli av?

– Ja, det är så vi måste tänka.

Samtidigt förklarar Jan Unga att t ex hockeyrinken i Rosvik i Piteå kommun är ett tydligt exempel på när den gemensamma nyttan är störst när man behåller och ger kommunalt stöd till just den, trots att rinken inte ligger i Antnäs i Luleå kommun. I stället blir den gemensamt använd av flera av sörbyarna där den finns.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".