Tiotusentals människor gav sig ut på gator och torg för att manifestera mot terrorattacken på en fransk tidning.
Tiotusentals människor gav sig ut på gator och torg för att manifestera mot terrorattacken på en fransk tidning. Foto: TT

Attacken mot satirtidningen: ”Det kommer slå tillbaka”

Johan Håkansson och Anna Waara om attacken
7:43 min

Attacken mot franska tidningen Charlie Hebdo riskerar slå tillbaka mot muslimska grupper, tror Anna Waara i Luleå, som jobbar för att motverka islamofobi. Journalisten Johan Håkansson uppmuntrar till manifestationer både för det fria ordet och relgionsfrihet.

Dagen efter attacken mot franska tidningen Charlie Hebdo, då journalister och satirtecknare sköts ihjäl av misstänkt islamiska extremister, har debatten om press- och yttrandefrihet fått ny fart. Debatten handlar också om det här spär på föraktet och misstron mot muslimer. 

Journalisten och NSD-krönikören Johan Håkansson och Anna Waara på studieförbundet Sensus, där hon arbetar med ett projekt för att motverka islamofobi, kommenterar händelsen i P4 Norrbotten.

– Man ska kunna skämta om det mesta och framför allt religion utan att behöva få en kula i huvudet, säger Johan Håkansson. 

Anna Waara tror att händelsen kan leda till fler oroligheter. 

– Om man ser till historien har attacker liknande den här slagit tillbaka väldigt hårt på muslimska grupper, säger hon. 

Johan Håkansson ser positivt på det stöd som nu visas för de drabbade och för det fria ordet i bland annat sociala medier, men tycker att det är viktigt att samma stöd även visas vid exempelvis de attacker som skett mot moskéer i Sverige. 

– Då hade jag gärna sett Twittereliten skriva "jag är muslim" för våld mot religionsfriheten är lika som mot det fria ordet, säger han. 

Hör hela resonemanget i ljudklippet!

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".