Laevas sameby vill stoppa gruvplanerna i Viscaria i Kiruna. Niila Inga är samebyns ordförande. Foto: Alexander Linder/ Sveriges Radio.
Laevas sameby vill stoppa gruvplanerna i Viscaria i Kiruna. Niila Inga är samebyns ordförande. Foto: Alexander Linder/ Sveriges Radio.

Samebyn ändrar sig – vill stoppa gruva i Kiruna

"Vi måste slå vakt om de marker vi har kvar"
1:42 min

Laevas sameby vänder sig nu till regeringen och överklagar Bergsstatens beslut att ge Avalon Minerals bearbetningskoncession för Viscariagruvan.

Planerna på en koppargruva i Kiruna, den så kallade Viscariagruvan, möter på motstånd. Det är Laevas sameby som nu vänder sig till regeringen och överklagar Bergsstatens beslut att ge bolaget Avalon Minerals bearbetningskoncession, det vill säga rätt till gruvbrytning.

– Vi har ändrat inställning till den här Viscariafyndigheten. Vi måste slå vakt om de marker vi har kvar, säger samebyns ordförande Niila Inga.

Laevas sameby har inte tidigare protesterat mot gruvplanerna. Nu har samebyn alltså ändrat sig.

– Vi ser att bolaget prospekterar vidare kring själva Viscariaområdet och vi ser farhågor med att det blir mycket större. Det finns risker att det växer.

Viscariaområdet ligger strax väster om den stadsnära sjön Luossajärvi i Kiruna och här har det tidigare funnits en koppargruva som slog igen portarna i slutet av 90-talet.

Nu vill alltså Avalon Minerals öppna gruvan på nytt och bolaget har redan 2012 fått bearbetningskoncession från Bergsstaten när det gäller två områden i Viscaria. Men ett tredje område, som Bergsstaten nyligen gav grönt ljus till, har nu överklagats av Laevas.

Det finns ännu en orsak till att samebyn protesterar mot en gruvverksamhet i Viscaria och det har att göra med en annan fyndighet som Laevas har varit emot hela tiden, nämligen Rakkuri söder om Kiruna.

– Avalon köpte Rakkurifyndigheten av Kiruna Iron och avser att transportera det som bryts från Rakkuri till Viscaria och förädla det där. Vi måste försöka stoppa det här, Niila Inga.

Men för att gruvan ska kunna starta räcker det inte med att Bergsstaten säger ja till bearbetningskoncession. Det krävs också bland annat en miljöprövning av verksamheten, något som mark- och miljödomstolen ansvarar för.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".