Batteriåtervinning Guozhu Ye Swerea Mefos
1 av 3
Forskaren Guozhu Ye som ska utveckla en ny återvinningsprocess för alkaliska batterier. Foto: Emil Östlund/Sveriges Radio
Batteriåtervinning Swerea Mefos
2 av 3
Slaggprov från de smälta batterierna innehållande mangan. Foto: Emil Östlund/Sveriges Radio
Batteriåtervinning Swerea Mefos
3 av 3
Batterier matas ned i den 1500 grader varma ugnen. Foto: Emil Östlund/Sveriges Radio

Luleåföretag förbättrar batteriåtervinning

"Besparingspotentialen är ganska stor"
1:39 min

De svenska hushållen är duktiga på att samla in batterier för återvinning. Men alla värdefulla metaller tas inte omhand. Det ska industriforskningsinstitutet Swerea Mefos i Luleå nu försöka ändra på.

Varje år använder de svenska hushållen cirka 70 miljoner vanliga engångsbatterier. 

Forskaren Guozhu Ye skrattar förtjust när forskarteamet matar den 1 500 grader varma ugnen med trippel-A batterier. Det fräser och smäller om batterierna. Under vintern och våren ska Guozhu Ye och kollegorna utveckla en process som ska öka återvinningsgraden för alkaliska batterier.

Energimyndigheten har beviljat Swerea Mefos 4,3 miljoner kronor för projektet som ska pågå under två år.

– Du såg, det bränner till ibland. Syftet med dagens försök är att se hur batterierna beter sig, säger han.

Idag samlas cirka 70 procent av alla använda alkaliska batterier in. De krossas och separeras och stålskalet tas om hand. Kvar är innandömet som kallas "black mass" – den svarta massan – och som bland annat består av zink och mangan. Idag återvinns bara zink medan mangan som är betydelsefullt, inte minst för stålindustrin, hamnar på deponi.

– Av ett helt batteri går en stor mängd till nya avfall.

2013 såldes nära 3 500 ton alkaliska batterier till de svenska hushållen, drygt 2 400 ton samlades in. Även om batteriåtervinning bara kan stå för en mindre del av manganbehovet framöver så är det ändå betydelsefullt ur ett hållbarhetsperspektiv säger Guozhu Ye.

– Om man jämför med att ta vara på mangan från batterier mot att man tar mangan från gruvor, jungfruligt material, så är det ganska stor besparingspotential för både koldioxid och energiåtgång.

Källor: Batteriregistret vid Naturvårdsverket och Batteriföreningen

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".