Charlotte Kalla. Foto: Nisse Schmidt / TT
Charlotte Kalla. Foto: Nisse Schmidt / TT

Charlotte Kalla vann i VM-spåren

"Kul med utslagsgivande bana"
3:41 min

Charlotte Kalla vann dagens test i VM-spåren i Falun. Kalla körde 10 km fritt i Skandinaviska cupen och vann med 7 sekunder före norskan Martine Ek Hagen. 

– För min del låg fokus på att öppna rätt offensivt och sedan slita på och hålla den farten, säger Kalla till Radiosporten.

Charlotte Kalla har stått över Tour de Ski för att träna hårt under julen och för att få chansen att testa VM-spåren i Falun. I dag var det dags för årsdebuten. Kalla startade näst sist i loppet och tog över ledningen för varje tidskontroll hon passerade.

Vid 2,5 km ledde hon med 3,3 sekunder före Ek Hagen. Halvvägs var avståndet 4 sekunder. Vid 7,5 km hade det ökat till 9 sekunder och i mål vann Kalla med 7 sekunder före norskan Martine Ek Hagen.

Astrid Uhrenholdt Jacobsen blev trea, 18 sekunder efter och Kristin Störmer Steira fyra, 28 sekunder bakom. Ida Ingemarsdotter blev sexa, 50 sekunder bakom Kalla. Nya svenska stjärnskottet Sofia Henriksson kom aldrig till start. 

Kalla var nöjd med hur banorna såg ut, även om några justeringar kommer att göras till VM i februari.

– Jag kände att jag kunde behärska tekniken bättre idag än senast i Davos. Är jag i form passar de här banorna bra, jag gillar att det är utslagsgivande banor, säger Kalla som redan märkt var i banan hon kan tjäna sekunder.

– Det gäller att jobba över krönen för att få med sig farten.

Kalla har haft en ojämn säsong hittills. Hon inledde världscupsäsongen på bra sätt med att bli trea i finska Ruka. Sedan dess är hennes placeringar i distansloppen följande: 4-7-15-8.

Kalla säger att hon under jul- och nyår haft fokus på distansträning, men att det även blivit något styrkepass.

Nu väntar sprinten och skiathlon i Falun. Därefter SM i Örebro innan hon reser med landslaget till träningslägret i Italien innan VM drar igång 19 februari. 

Många av de svenska herrarna ska också testa Falun-banorna i dag. De kör 15 km fritt klockan 12. Lars Nelson och Anders Södergren kör bland annat av svenskarna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".