Ingela Lekfalk, Företagarnas regionchef, Kurt Wennberg, projektledare. Foto: Turi Wennberg/Sveriges Radio.
Ingela Lekfalk, Företagarnas regionchef, Kurt Wennberg, projektledare. Foto: Turi Wennberg/Sveriges Radio.

Nytt jobbprojekt i Tornedalen

Ingela Lekfalk, Företagarna: Pajala ligger ju bra till
1:26 min

Ett nytt projekt startas i Tornedalen för att behålla och utöka sysselsättningen som Pajalagruvan medförde. Fokus ligger på företag som varit knutna till gruvnäringen och en av idéerna är att undersöka möjligheterna till mer verksamhet över gränsen till Finland.

Det är arbetsförmedlingen och Företagarna i Norrbotten som står bakom det nya projektet som ska pågå i ett år i Pajala, Haparanda, Övertorneå och Överkalix.

– Det är bråttom att komma i gång med det här. Vi tänker oss att de företag som inte är så stora att de har ett ordentligt kapital att ta av behöver hjälp att ändra inriktning så att de kan fortsätta verka där de är, säger Ingela Lekfalk, Företagarnas regionchef i Norrbotten.

Arbetet startade 1 januari 2015 och huvudtanken är alltså att hjälpa företag som behöver ändra inriktning när det gäller bransch eller marknad.

Med tanke på Tornedalens geografiska placering ligger det snabbt till hands att rikta blickarna österut mot Finland när man pratar om att utvidga marknaderna och då finns det vissa förberedelser som vore lämpliga, menar Företagarna.

– Vi har i tidigare undersökningar av företagen märkt att det är ganska många som inte har översatt sina webbsidor till engelska eller finska och det är en sak vi pekar på. En annan är att företagarna behöver information om de finska regelverken som till viss del skiljer sig från de svenska, förklarar Lekfalk.

För projektledaren, avgående kommunalrådet i Pajala, Kurt Wennberg, handlar det nu om att åka runt och prata med företagare för att identifiera problem samt uppmuntra samarbeten över kommun- och landgränser.

– Jag har ju ett stort nätverk efter min tid som kommunalråd. Det viktiga nu är att behålla de positiva befolkningssiffrorna som vi fått de senaste åren och se till att de ungdomar och kvinnor som flyttat till Pajala till exempel stannar kvar. Därför gör vi det här projektet, säger Kurt Wennberg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".