familjehem broschyrer
Foto: Viktor Levander / Sveriges Radio Östergötland.

Brist på familjehem i hela länet

Anna Renlund: Vi är ute och letar familjehem hela tiden
1:24 min

Bristen på familjehem kan göra att risken ökar att det finns olämpliga familjehem.

I Piteå jobbar man ständigt aktivt med att hitta nya familjehem och kontaktfamiljer, men det ständiga behovet av familjehem finns i hela landet, det berättar Stig-Roland Carlzon som är ordförande för familjehemsföreningen i Norrbotten.

Bilden bekräftas också av Anna Renlund som jobbar med just familjehemsrekrytering i Piteå Kommun.

- Jag tror att vuxna är mer upptagna idag, det är jobb och eventuella aktiviteter med egna barnen och man kanske känner att man inte har möjlighet att ta emot ytterligare ett barn, säger Anna Renlund.

Som familjehem öppnar man upp sitt hem för ett barn eller ungdom som av någon anledning inte kan bo kvar hemma. Kontaktfamiljerna tar hand om ett barn eller ungdom någon helg i månaden, är som ett extra stöd till föräldrar som har det svårt.

- Bristen på familjehem gör ju också att risken ökar att placera barn i familjehem som inte är särskilt lämpliga. Nu menar inte jag att vi har en massa olämpliga familjehem, men det säger ju sig självt. Är det stor brist så minskar urvalet, och då kan det lättare bli fel, säger Stig-Roland Carlzon, ordförande för familjehemsföreningen i Norrbotten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".