Johan Mörk, till höger, arbetar åt brodern Mats och kör skördare.
1 av 3
Johan Mörk, till höger, arbetar åt brodern Mats och kör skördare. Han tycker att framtiden känns lite oviss när kontrakten sagts upp. Foto: Per Vallgårda/Sveriges Radio.
Mats Mörk, skogsentreprenörer
2 av 3
Mats Mörk, skogsentreprenör, fick femårskontraktet uppsagt efter ett år. Det känns oroligt ekonomiskt nu, säger han. Foto: Per Vallgårda/Sveriges Radio
Simon Nilsson, regionchef, skogsavdelningen Billerud Korsnäs i Karlsborg.
3 av 3
-- Det är mycket viktigt med hög kvalitet på utfört arbete, priset är bara en parameter,säger Simon Nilsson, regionchef, skogsavdelningen Billerud Korsnäs i Karlsborg. Foto: Per Vallgårda/Sveriges Radio.

Bolag säger upp samtliga skogsentreprenörer

"Alla stora skogsbolag har sagt upp entreprenörer"
1:43 min

Billerud Korsnäs i Karlsborg har sagt upp avtalen med samtliga sju skogsmaskinföretag som utför avverkningar åt bolaget. De tvingas nu lämna in nya anbud om de vill fortsätta jobba för Billerud Korsnäs. Enligt bolaget är inte syftet att i första hand pressa priserna.

Huvudsyftet med den nya upphandlingen är att anpassa kostymen till en ny situation. Enligt Simon Nilsson, som är regionschef för skogsavdelningen vid Billerud Korsnäs i Karlsborg, ska bolaget använda mer vedråvara framöver, samtidigt som avverkningarna i egen regi ska minska. Istället ska större andel inköpt ved användas i fabriken.

Då behövs inte lika många skogsentreprenörer. Därför ska antalet minskas från sju entreprenörer till fyra eller fem.

Mats Mörk äger ett av de skogsföretag som berörs. Just nu arbetar skogsföretaget med en avverkning åt Billerud Korsnäs utanför Töre. Han vet inte hur länge de får arbeta åt Billerud.

– Fram till maj i alla fall, säger Mats Mörk.

Han skrev femårskontrakt med Billerud Korsnäs för knappt ett år sedan och med det i ryggen fick han banken att gå med på ett lån så att han kunde investera i en ny skördare för 3,2 miljoner kronor.

– Nu blev man uppsagd efter ett år så det är lite jobbigt ekonomiskt, säger Mats Mörk.

Nu har ni chansen att lämna in ett nytt anbud, tänker du göra det?

– Jo, det måste vi göra. Jag kan ju inte ställa bort maskinen. Då blir det ju fort konkurs.

Kommer du att pressa kostnaderna i det anbud du lämnar in nu?

– Nej, jag tror ingen kan pressa kostnaderna. Vi ligger på en sådan marginal att det inte går att pressa mer, säger han.

Det är inte bara Billerud Korsnäs som säger upp entreprenörskontrakt.

– Det är övergripande, alla stora skogsbolag har sagt upp entreprenörer. Tyvärr verkar det vara en trend att man gör så, säger, enligt Rikard Ålstig, som är företagsutvecklare i region norr vid branschorganisationen Skogsentreprenörerna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".