Studenten Fatima Mohamad i klassrummet.
Fatima Mohamad är en av de studenter som läser Folkuniversitetets utbildning Korta vägen. Foto: Annelie Lanner/SR.

Få praktikplatser försvårar för utländska akademiker

Fatima Mohamed vill gärna fortsätta jobba med ekonomi och statistik
2:00 min

Det behövs fler arbetsplatser som kan ta emot utländska akademiker som flytt till Sverige som praktikanter.

Ekonomen Fatima Mohamed har flytt från Syrien till Sverige och nu när hon fått uppehållstillstånd utbildar hon sig för att kunna få jobb som ekonom.
– Jag vill jobba med ekonomi eller statistik, säger Fatima Mohamed.

Fatima Mohamed jobbade som lärare på gymnasiet i matematik och statistik i Syrien, men nu sitter hon i skolbänken igen. Hon läser nu Folkuniversitetets utbildning Korta vägen, som finns över hela landet. Det är en utbildning i svenska för akademiker som studerat på utländska universitet eller högskolor.

Syftet med utbildningen är att det ska gå snabbare för de som går utbildningen att få jobb, med hjälp av karriärvägledning och praktikplatser. Annika Wall som jobbar som lärare och praktiksamordnare på Korta vägen önskar att de kunde ta emot fler studenter och att arbetsgivarna var mer intresserade av att ta emot praktikanter från deras utbildning.
– Vi har elever som står i kö hit, men det är väldigt svårt att hitta praktikplatser till dem. Svårast har det varit att hitta praktikplatser till ekonomer, säger Annika Wall.

Men ekonomen Fatima Mohamed har ändå redan fått ett extrajobb som ekonom på studentkåren i Östersund, men när hon är klar med sin utbildning på korta vägen planerar hon ändå att plugga vidare, för att göra sig ännu mera anställningsbar.
– Jag vill studera mer statistik på universitetsnivå, säger Fatima Mohamed.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".