Lisa Marklund bär sin utvisningshotade fosterdotter Maria Gevokiyan på manifestationen i Piteå
Tvååriga Maria har bott i Lisa Marklunds familj sen hon var ett spädbarn. Foto: Hjalmar Lindberg /Sveriges Radio

Migrationsverket JO-anmält i fallet Maria

"Jag välkomnar en granskning"
1:18 min

Migrationsverket har JO-anmälts av en kvinna i Älvsbyn. Kvinnan vill att JO granskar Maria Gevokiyans ärende – flickan som nu är nästan tre år, uppvuxen i Blåsmark och som ska utvisas till Armenien.

Kvinnan i Älvsbyn vill att ärendet granskas utifrån att lagstiftningen ändrades den första juli 2014 – en ändring som syftade till att det skulle bli lättare för barn i särskilt ömmande fall att få stanna i Sverige.

Men Migrationsverkets presschef Fredrik Bengtsson säger att alla beslut som tagits i fallet Maria är tagna före lagändringen 1 juli.

– I detta fallet så har inte ärendet hanterats enligt den nya lagstiftningen.

Migrationsverket har JO-anmälts dels för fallet Maria, dels vill anmälaren att JO granskar hur väl myndigheten följer den nya lagstiftningen i allmänhet. Och Fredrik Bengtsson välkomnar granskningen.

– Jag välkomnar naturligtvis en granskning och jag känner mig fullt trygg i att Migrationsverket har tagit den här lagstiftningen på ett helt korrekt sätt.

Fallet Maria är numera ett så kallat öppet ärende, eftersom familjens advokat lämnat in en ansökan om verkställighetshinder till Migrationsverket. Advokaten har också ansökt om permanent uppehållstillstånd för hela familjen – Maria, hennes föräldrar samt bror.

Det innebär att Migrationsverket tittar på ärendet på nytt och då även enligt den nya lagstiftningen från 1 juli, säger Fredrik Bengtsson.

– Vi kommer att titta på ärendet i sin helhet – om det har förändrats något sen domstolsbeslutet och naturligtvis kommer man också att titta på vilken betydelse den nya lagstiftningen kan ha i det enskilda ärendet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".