Linda Wårell, biträdande professor i nationalekonomi vid Luleå tekniska universitet.
Linda Wårell, biträdande professor i nationalekonomi vid Luleå tekniska universitet.

Minskat intresse för att leta efter nya gruvor

"En naturlig följd av att priserna ligger lägre"
2:01 min

Intresset för att leta efter framtida gruvfyndigheter i Sverige har svalnat av rejält. Inte på tio år har det funnits så få gällande undersökningstillstånd som nu, visar statistik från Bergsstaten. Det kan nu dröja innan prospekteringsviljan vänder upp igen.

– Det är otroligt svårt att svara på men jag ser det inte de närmaste året, tidigast 2016 om ens då. Det här är en naturlig följd av att priserna idag för många mineraler ligger lägre än vad de har gjort på länge och då är det svårare för prospekteringsföretagen att se lönsamhet i projekten, säger Linda Wårell, biträdande professor i nationalekonomi vid Luleå tekniska universitet.

När den undersökande delen av gruvbranschen var som hetast för sju-åtta år sedan och det prospekterades som mest fanns drygt 1300 gällande undersökningstillstånd att leta efter nya gruvor. Idag finns knappt 800.

Det är de existerande gruvorna, inte minst järnmalmsproducenterna som fått allt sämre betalt av kunderna, som ligger bakom det avsvalnande intresset. Det gångna året har Bergsstaten tagit emot 130 nya ansökningar om undersökningstillstånd jämfört 500 toppåret 2006.

– Risken är ju att när metallpriserna rör sig uppåt och projekten ska dra igång så har vi inte kunskap om det finns metaller och mineraler, säger gruvornas branschorganisation, Swemins vd Per Ahl.

Han ser på utvecklingen med oro.

Vad får det för konsekvenser på sikt?

– Ja, att vi inte har någon gruvnäring, befarar Swemins vd Per Ahl.

Men en situation där sökandet efter nya gruvfyndigheter upphör helt i Sverige kommer inte att bli aktuell tror professor Linda Wårell.

– Nej det har jag väldigt svårt att se.

Varför då?

– För att jag tror att det fortsatt finns en stark efterfrågan på mineraler och metaller i världen och det finns också ett intresse från EU att vi har gruvverksamhet i Europa och att vi inte ska vara beroende av andra världsdelar i Europa, säger Linda Wårell.

Och då måste man veta vad som finns i marken här?

– Ja.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".