Anton Lukeniuk och programledare Eva Elke. Foto: Linnea Luttu/Sveriges Radio.
Anton Lukeniuk och programledare Eva Elke. Foto: Linnea Luttu/Sveriges Radio.

Anton öppnade sitt hem för rumänska tiggare i Luleå

"Det kändes normalt att hjälpa till"
9:21 min

Anton Lukeniuk hälsade på rumänska när han passerade en tiggare i Luleå innan jul, de började prata och det slutade med att Alexander valde att öppna upp sitt hem för hemlösa Chrinea och Alina.

Anton Lukeniuk skrev på sin Facebooksida innan jul:

Om du bor i Luleå så har du nog sett Chrinea & Alina rätt många gånger. De kommer från samma land där jag har mina rötter, Rumänien. 

Sedan mitten av oktober har de suttit stilla utanför butiker i Luleå med varsin gammal drickabägare och bett folk att lägga en slant. Det är inte varje dag jag själv ger "tiggare" pengar, men för 3 veckor sedan så la jag en 10-krona i Chrineas bägare och sa "doamne ajuta" (gud hjälper) till honom på Rumänska och vi började genast prata. Han sa att han var här för att samla ihop pengar för att kunna ha råd med ett hem i Rumänien där han kan bo med sin fru och 2 barn. Idag bor dessa barn hos sin farmor i norra Spanien och säger till sina barn att han är i Sverige och jobbar.. Skulle du kunna säga till din barn/kommande barn att du tigger pengar för det är tuffa tider.

Chrinea bad mig dock inte om pengar, han frågade om han visste av någonstans där han kan jobba eller liknande och sa samtidigt att han eftersom inte pratar svenska inte har någon att vända sig till. Jag kunde inte erbjuda något jobb, men jag gav mitt telefonnummer och sa att om det är något jag kan hjälpa till med så skulle han ringa mig. 

Igår ringde han. Helt förstörd att de inte kunde bo kvar i hemmet som de fått av staten då hemmet skulle stänga. Han visste inte vart han skulle ta vägen. Alla andra rumäner har redan åkt tillbaka och kvar de två.

Jag sa direkt att de ska få bo hos mig då jag tänkte att jag har goda vänner jag kan sova hos så länge. Så nu, nyss flyttade de in. De kom med 3 stora väskor och en IKEA-kasse fylld med kläder och jag har lovat de att de ska få bo där till några dagar efter nyår. Deras uttryck när de såg sängen de skulle få sova i kommer jag aldrig att glömma...

Hör Anton berätta om vad som hänt sedan dess i ljudklippet. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".