Emilia Ågren och Gry Lindblom Roslin har gjort skolarbeten om stadsomvandlingen i Kiruna. Foto: Alexander Linder/ Sveriges Radio.
Emilia Ågren och Gry Lindblom Roslin har gjort skolarbeten om stadsomvandlingen i Kiruna. Foto: Alexander Linder/Sveriges Radio.

Ungas tankar om stadsflytten i Kiruna

Sanna Ponga: Viktigt att vuxna lyssnar
1:32 min

Hur tänker ungdomarna om stadsomvandlingen i Kiruna och vad vill de se i den nya staden? Det framkom när elever i årskurs nio på Högalidsskolan idag presenterade sina skolprojekt för bland andra kommunen.

– Vi har frågat folk om vad de tycker om handeln idag och vad de önskar sig i framtiden. De vill ha mycket fler affärer och helst de stora kedjorna. Några vill även hålla kvar Kiruna som en liten stad för att det ska vara speciellt, säger Julia Fjällborg.

Sanna Ponga beskriver vad som måste till för en lyckad stadsflytt.

– Det krävs mycket samarbete och att folk kommer med sina åsikter. Och att vuxna lyssnar på oss ungdomar som ändå ska bo här sedan, säger hon.

Då och då talas det förstås om stadsomvandlingen men den här gången var det ungdomarnas tur att ge sin bild av situationen.

På plats i Folkets hus för att lyssna fanns flera personer som jobbar med stadsomvandlingen, bland andra stadsutvecklaren Göran Cars.

Eleverna har under hösten tittat närmare på en rad områden och skolarbetena har sen sammanställts i en bok.

Gry Lindblom Roslin och Emilia Ågren har jobbat med något som ofta väcker debatt , nämligen bostadsfrågan.

– Det är för lite bostäder för ungdomar, man får bo hemma ganska länge och stå i kö länge, säger Emilia Ågren.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".