Vägskälet på isvägen mot Hindersön eller Storbrändön i Luleå skärgård. Foto: Roger Kvarnström/Sveriges Radio.
Vägskälet på isvägen mot Hindersön eller Storbrändön i Luleå skärgård. Foto: Roger Kvarnström/Sveriges Radio.

Isvägarna i Luleå skärgård dröjer

Ansvarig: Respektera ruskade leder
1:44 min

Vanligtvis brukar isvägarna i Luleå skärgård öppna i månadsskiftet januari-februari, men nu kan vinterns omväxlande väder göra att isvägarna försenas.

Patrik Ruumensaari, som är produktionsledare och ansvarig för isvägarna i Luleå skärgård, konstaterar att det trots den kyla som rått den senaste tiden dröjer innan vägarna kan öppnas.

Snön och den sörja, bestående av snö och regn, som kom tidigare isolerar isen och gör att kylan inte kan tränga ner. Därför växer inte isen till sig i tjocklek. Den är för tunn och dessutom finns vatten under

– Vi fick en is från början som var ganska fin, men då olyckligtvis kom den blöta snön för några helger sedan och vräkte ner, och så i kombination med ytterligare snö den här senaste helgen och att isen var så tunn att man inte kunde gå ut med tyngre maskiner och ta bort det på en gång så bygger det på ytterligare med ännu mer snö. Snön är inge bra just nu, säger Patrik Ruumensaari.

Han uppmanar också alla att inte ta några onödiga risker om man ska ut i skärgården.

– Förlita er på de som jobbar med isvägarna och de ruskade lederna, säger han.

Luleå kommun ansvarar för isvägarna till öarna Hindersön, Stor-Brändön, Sandön och Junkön i Luleå skärgård.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".