En skylt med växlingskurserna i Moskva. Foto: TT.
1 av 2
En skylt med växlingskurserna i Moskva. Foto: TT.
En svensk 100-kronorssedel och en 10-eurosedel Foto: Henrik Montgomery/ TT.
2 av 2
En svensk 100-kronorssedel och en 10-eurosedel Foto: Henrik Montgomery/ TT.

Ryska valutans fall märks av i Haparanda

"Just nu är finnarna kungar"
1:57 min

Den försvagade ryska rubeln slår mot handeln i gränsregionen Haparanda/Torneå. Handelsområdet som är beroende av fyra valutors utveckling har märkt av rubelns fall på sistone.

Efter att taxfree försäljnigen i Haparanda som nästan helt domineras av ryska kunder ökat kraftigt, plus 50-60 procent de senaste åren, mattades försäljningen av 2014 och gick plus minus noll. Nedgången fortsatte nu efter nyår, som annars brukar vara en traditionellt stark period med ryska turister.

– Vi har ju många besökare som kommer främst från Murmanskregionen som är ett område som ligger ganska nära och vi har sett dels i statistiken i taxfree utvecklingen att det har stannat av, och frågar man butiksägare så kan de också verifiera att det kommer inte lika många ryssar helt enkelt. De drar sig för att resa för tillfället och lägger pengarna på annat, säger Daniel Fälldin, som är näringslivsutvecklare i Haparanda.

Men det unika handelsklimatet i gränsstaden som till stor del växt fram efter att Ikea etablerade sig här 2006 är beroende av fler valutor.

– Ibland är kronan stark, ibland är euron stark och ibland är norska kronan svagare eller starkare. Men just nu är finnarna kungar. Euron är ju stark jämte kronan och de kan komma hit och fynda, säger Daniel Fälldin.

Men för finländska Irma Kukkonen från Kittilä, 25 mil norrut, som jag träffar utanför möbelvaruhuset i Haparanda tycks Eurons utveckling inte spela någon roll. Möbler det handlar hon här av vana.

– Jag har inte köpt några i Finland de sista åtta åren, utan jag har köpt här i Haparanda. Jag tänker att det är billigare här och tänker inte på vad euron är värd och så, säger hon.

"Hoppas att den norska kronan återhämtar sig".

Näringslivsutvecklare Daniel Fälldin hoppas nu att den norska kronan återhämtar sig mot den svenska till sommaren, då busslasterna från Norge börjar besöka handeln i Haparanda.

– Det säger sig självt att det kanske blir en avmattning, men det är för tidigt att sia om det nu, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".