Trafikolycka. Foto: Alexander Linder/ Sveriges Radio.
Arkivbild. Foto: Alexander Linder/ Sveriges Radio.

Dödsolyckorna minskar

"Vi ser att vi har en nedåtgående trend"
1:17 min

Enligt Trafikverkets första prognos dog 14 personer i trafiken i Norrbotten under året som gick. Det är en minskning jämfört med 2013, då 17 personer omkom i trafiken i vårt län.

Det är en liten minskning av antalet dödsoffer, men den bidrar ändå till den generella bilden av att  antalet dödsolyckor minskat under en längre tid. Det berättar Åsa Viklund som är regional målstrateg för trafiksäkerheten på Trafikverket.

– Arbetet med bland annat mitträcken och att se över hastigheterna på vägarna i länet har gett resultat, säger hon.

Att peka ut ett visst område eller en speciell väg som är mer olycksdrabbad än någon annan är enligt Åsa Viklund en svårare uppgift.

– Det finns ju vägar, som E10:an, som är känd olycksväg, men det finns så många olika faktorer som spelar in när det handlar om trafikolyckor, så det går inte att peka ut en enskild väg. Till exempel ökar risken där det är trafikarbeten.

Just nu kantas länets vägar av stora snövallar och nästan dagligen rapporterar radions trafik- och serviceredaktion om nya trafikolyckor. Men det är faktiskt inte vintermånaderna som är farligast.

– Under sommarmånaderna är risken för dödsolyckor störst. Snön hjälper till som en skyddsvall vid en olycka och på sommaren kör folk generellt fortare. Plus att det också är fler vägarbeten sommartid, säger Åsa Viklund och fortsätter.

– Kör försiktigt, använd bilbälte, håll hastigheten och var nykter i trafiken så ska vi nog kunna minska antalet dödsolyckor ytterligare i år.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".