Göran Johansson turisttrafik med skotrar i Kebnekaiseområdet hindras av nya regler.  Foto: Alexander Linder/ Sveriges Radio.
I närheten av Kebnekaise fjällstation. Foto: Alexander Linder/ Sveriges Radio.

Nya regler hindrar turisttrafik i Kebnekaiseområdet

"Jag kan inte hålla på med någon verksamhet"
4:43 min

Länsstyrelsen har beslutat att begränsa Göran Johanssons turistskotertrafik i Kebnekaiseområdet med motiveringen att den stör renskötseln. Det kan innebära att Göran måste lägga av.

Göran Johansson bor i Pirttivuopio och hans familj har i flera generationer guidat turister i Kebnekaiseområdet. För att få köra skoter i området har han haft dispens då allmän skotertrafik är förbjuden. Men från årsskiftet infördes flera restriktioner vilket kan innebära att Göran Johansson nu måste sluta.

– Jag är oerhört ledsen och besviken. Konsekvensen blir att familjens tradion som vi hållit på med sedan 1880 nu tar slut.

De nya reglerna innebär att Johanssons trafik stoppas helt längs vissa leder, antalet turer begränsas och han måste ta kontakt med samebyn inför varje tur för att se att renarna inte störs.

– Det går inte att jag ska ringa före varje tur för de som har bokat har gjort det för flera månader sedan, säger Göran Johanssom som nu menar att han nu måste tacka nej till att köra turister.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".