Alina Mandachi, Calin Crino och Anton Lukeniuk. Foto: Eva Elke, Sveriges Radio

De tigger pengar till ett eget hem

"Vi tänker på barnen hela tiden"
6:21 min

Du kan se dem sitta på marken med en liten pappersmugg framför sig. 24-åriga Alina Mandachi och hennes 27-årige man Calin Crino är båda romer från Rumänien och kom till Sverige i november.

När paret oväntat blev helt utan tak över huvudet dagen före julafton, fick de bli inneboende hos Anton Lukeniuk i Luleå. 

P4:s reporter Eva Elke fick besöka paret hemma hos Anton, en eftermiddag förra veckan.
Paret hade flera lager tröjor och jackor på sig, för efter intervjun skulle de ut på gatorna igen. Eftersom de inte pratar svenska, eller engelska, fick hon hjälp av Anton Lukeniuk att tolka och bad dem först att presentera sig.

Så berättar de sin historia, hur de aldrig haft en egen bostad till sig och sina två små pojkar, utan flyttat runt hos släktingar i Rumänien, och hur de för några år sedan flyttade till Spanien och till några släktingar där.

I Spanien är också deras två små pojkar kvar, Alberto som ska fylla sju, och David som är fyra. När jag frågar hur de klarar att sitta stilla där, flera timmar på marken i den stränga kylan, svarar Alina att det är drömmen om att få ihop pengar till barnen och ett eget hem som får henne att klara det.

I Spanien fick paret först hjälp av de sociala myndigheterna, men när den ekonomiska krisen förvärrades där, upphörde den. När barnen kommer på tal, hur de klarar att lämna dem, stiger tårarna i ögonen på pappan Calin: 

– Det är jobbigt och vi tänker på barnen hela tiden.

De hade fått höra att i Sverige får man jobb, men insåg ganska snabbt att så enkelt är det inte.
Trots det är de bara tacksamma över hur de blir bemötta av svenskarna, de upprepar sin tacksamhet till alla svenskar och myndigheter som hjälpt dem med kläder och pengar, men visst har de mött andra reaktioner också: 

– Det finns ju folk som sparkar på deras muggar som de samlar pengar i , eller som trampar sönder dem. Eller som tar pengarna av dem. Men han säger att han tackar dem också, tolkar Anton Lukeniuk.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".