Snöröjningen i Kiruna överskred sin budget med två miljoner kronor under 2014. Foto: Alexander Linder/ Sveriges Radio.
Snöröjningen i Kiruna överskred sin budget med två miljoner kronor under 2014. Foto: Alexander Linder/ Sveriges Radio.

Dyrare röja snö i Kiruna

"Vi måste röja snön, annars stannar hela stan"
1:31 min

Kostnaderna för att hålla gator och vägar i Kiruna i farbart skick under vintrarna har ökat. Det hänger bland annat ihop med att det har fallit mer snö och blivit mer halkigt på vägarna.

– Det är de milda förvintrarna som gör att vi får sanda betydligt mer. Det blir ishalka på vägar och gångvägar. Då är vi tvungna att sanda, säger Mikael Nilsson, avdelningschef i det kommunala bolaget Tekniska verken i Kiruna.

Behövde ni inte göra det lika ofta förut?

– Nä, vi ser att det har förändrats, förvintrarna. Det har ökat betydligt, säger Nilsson.

Förra året kostade snöröjningen cirka 13 miljoner kronor och därmed överskreds budgeten med två miljoner kronor.

En annan orsak till det är att timpriserna på maskiner och personal har ökat de senaste åren. Dessutom har det fallit mer snö, enligt Mikael Nilsson.

– Vi har lite större snömängder de sista tre säsongerna. Lite mer än det brukar vara. Det ligger mellan 210-240 centimeter och ett normalår är det kanske 170-180 centimeter, säger han.

Tekniska verken har bett kommunpolitikerna om mer pengar, men har inte fått det. En konsekvens av det blir att pengar som skulle ha använts till att asfaltera vägar nu flyttas över till snöröjningen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".