TorBjörn Nilsson vid det område som pekas ut som den nya platsen för återvinningscentral. Foto: Eleonor Norgren/P4 Norrbotten
1 av 2
TorBjörn Nilsson, en av de boende på Lövskatan som protesterar mot planerna att återvinningscentralen ska flyttas till grönområdet i stadsdelen. Foto: Eleonor Norgren/P4 Norrbotten
Malin Lagervall, stadsbyggnadschef i Luleå. Foto: David Ohlsson/Sveriges Radio.
2 av 2
Malin Lagervall, stadsbyggnadschef i Luleå. Foto: David Ohlsson/Sveriges Radio.

Protester mot ny återvinning i Luleå

Boende: Vi kommer att göra allt vi kan för att stoppa detta
1:44 min

Boende på Lövskatan i Luleå protesterar nu mot kommunens planer att flytta återvinningen till stadsdelen.

Enligt TorBjörn Nilsson, talesman för de som protesterar på Lövskatan, kommer de boende att göra allt för att inte anläggningen ska hamna i bostadsområdet.

– Vi vill inte ha buller och mer trafik. Vi är omringade av Svartöleden och tre olika industriområden och vi vill inte ha ytterligare ett, säger TorBjörn Nilsson, som tillsammans med flera boende skickat en protestskrivelse till kommunen mot planerna att den nya återvinningen ska hamna i deras bostadsområde.

I dag finns återvinningen på området Kronan, men den ska flyttas därifrån för att göra plats för bostäder. Det nya utpekade platsen är i stadsdelen Lövskatan, på väg mot Svartöstan.

Det utpekade området är i dag ett grönområde enligt detaljplanen, men kommunen kommer att göra en ny detaljplan för att kunna bygga den nya återvinningen.

– Vi kommer att ta fram en ny detaljplan för verksamheten, det uppdraget har vi fått av politikerna. Vi har börjat den processen, säger stadsbyggnadschefen Malin Lagerwall.

Att besluta om en ny detaljplan kan ta ett år men kommer det överklagningar tar processen längre tid, och protester kommer det att bli

– Vi kommer att överklaga alla beslut. Vi kommer inte att ge oss, säger TorBjörn Nilsson, som är representant för de boende på Lövskatan som protesterar.

Om beslutet överklagas blir konsekvensen enligt Malin Lagerwall att bostadsbyggandet på Kronan blir försenat eftersom de då inte kan flytta återvinningen som är där nu.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".