Årets majblomma är hallonlila med en gul prick.
Årets majblomma är hallonlila med en gul prick.

Årets majblomma är hallonlila

Årets majblomma går i färgerna hallon, lila och gult.

Sedan 1907 byter Majblomma skepnad varje år. Det är en anrik blomma som nu planteras, för att slå ut i blom den 14 april då insamlingen drar igång.

Årets blomma har kronblad i hallonlila, och en klassisk gul prick i mitten.

Av Majblommans insamling går ca 80 procent till Majblommans ändamål som bland annat är att hjälpa enskilda barn med bidrag till glasögon, en cykel, sommarläger, en varm vinterjacka, fritidsaktiviteter och mycket annat som gör att barn kan vara med sina kamrater i skolan och på fritiden.

– Förra året samlade 80 000 barn in rekordbeloppet 61 miljoner kronor, och i år satsar vi på en ökning igen. Det behövs verkligen för att vi ska kunna att hjälpa ännu fler barn som har det svårt, säger Majblommans generalsekreterare Lena Holm, i ett pressmeddelande.

Majblomman driver också opinion runt kärnfrågorna som är att barn med synnedsättning ska ha rätt till glasögon och att skolan måste följa skollagen och inte ta ut dolda avgifter.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".