Ugnen i pelletsverket KK4. Foto: Magdalena Martinsson/Sveriges Radio
Ugnen i pelletsverket KK4. Foto: Magdalena Martinsson/Sveriges Radio.

LKAB stänger pelletsverk

Produktionsdirektören: Ingen ny situation för oss
1:32 min

LKAB stänger tillfälligt pelletsverket KK3, som är ett av totalt tre pelletsverk i Kiruna. Anledningen är att det just nu är svårt att få upp tillräckligt med råmalm från gruvan.

– Det är ingen ny situation för oss, utan vi har ett tight produktionssystem där flaskhalsen ligger i gruvorna och när gruvorna inte går hundra procent perfekt så riskerar vi alltid den här typen av störningar, säger LKAB:s produktionsdirektör Markus Petäjäniemi.

Det som bryts i gruvan fraktas upp till förädlingsverken och nu har LKAB beslutat att under fem-sex dygn hålla ett av sina pelletsverk i Kiruna stängt, för att kunna bygga upp ett råmalmslager ovan jord.

– För vi har haft en del störningar och inte fått upp tillräckligt från gruvan. Vi har haft en del bekymmer i våra schakt och gruvspel från den nya huvudnivån.

Även i dagbrottsgruvan Gruvberget i Svappavaara är det just nu svårt att få fram tillräckligt med malm. För tillfället är det mer gråberg som tas fram.

LKAB hoppas snart kunna komma igång med den nya gruvan Mertainen och senare Leveäniemi i Svappavaara.

– Vi ser verkligen fram emot att få igång de nya gruvorna för då får vi en mycket bättre produktionseffektivitet och för att få bort flaskhalsen från gruvorna, säger Markus Petäjäniemi.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".