Niila Inga, ordförande Laevas sameby. Foto: Alexander Linder/ Sveriges Radio.
Niila Inga, ordförande Laevas sameby. Foto: Alexander Linder/ Sveriges Radio.
Kiruna

Samebyn kommenterar skoterkonflikten i Pirttivuopio

Niila Inga i Leavas sameby: Vi måste se till helheten
1:27 min

Den berörda samebyn svarar nu på kritiken från turismföretagaren Göran Johansson, som menar att de nya skoterrestriktionerna i Pirttivuopio äventyrar hans verksamhet. 

P4 Norrbotten har tidigare berättat om turistimföretagaren Göran Johansson i Pirttivuopio som menar att han måste lägga ner sitt turistföretag på grund av nya skoterrestriktioner från länsstyrelsen.

Restriktionerna har tillkommit för att skydda rennäringen innebär bland annat att man måste ta kontakt med samebyn innan varje skotertur utanför Kungsleden, för att få godkännande för just den sträckan.

– Det är inte bara turistföretagen som kör i området utan vi måste se till helheten som utmanar rennäringen och trycket har ökat, säger Niila Inga, ordförande i Leavas sameby, till P4 Norrbotten. 

– Vi måste stå ut med byråkratin för det är länsstyrelsen som beslutar, samebyn är bara remissinstans, säger Niila Inga som inte förstår Göran Johanssons frustration över att vissa områden helt stoppats från skotertrafik. 

– I de handlingar jag har sett har han fått dispens för samtliga fyra sträckor han ansökt om. 

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".