Digitalt trygghetslarm. Foto: Fredrik Persson/TT
1 av 2
Arkivbild på digitalt trygghetslarm. Foto: Fredrik Persson/TT
Lena Kruse, projektledare för trygghetslarm Luleå kommun. Foto: Eleonor Norgren/P4 Norrbotten
2 av 2
Lena Kruse, projektledare för trygghetslarm Luleå kommun. Foto: Eleonor Norgren/P4 Norrbotten
Luleå

Nya trygghetslarm fungerar inte

"Vi ser allvarligt på det"
1:42 min

För ett år sedan började Luleå kommun  byta ut samtliga 1 400 trygghetslarm. Meningen var att alla skulle bytas ut, men teknikproblem gjorde att kommunen stoppade bytet.

– Vi ser allvarligt på det. Det ska fungera enligt det avtal vi har med Tunstall. Och för våra kunder är det naturligtvis oroande om det inte fungerar, säger Lena Kruse som är projektledare för larmbytet i Luleå kommun.

Våren 2013 började projektet med att byta ut de analoga trygghetslarmen till digitala. Tunstall blev den nya leverantören som skulle ha ansvar för hela kedjan från larmknapp till larmcentral.

Men allt eftersom kommunen bytte ut larmen uppstod problem, ibland kunde den som larmat inte prata med den som satt på larmcentralen vilket gjorde att larmen inte var tillförlitliga. Detta gjorde att kommunen stoppade utbytet efter att de bytt 900 av de 1 400 larmen.

Men Tunstall menar att det inte varit några större problem.

– Jag vill påstå att de har fungerat. Det är ett fåtal larm som det varit problem med säger Martin Rengbo, ansvarig för den svenska verksamheten på Tunstall.

Men Lena Kruse säger att det varit problem. Två allvarliga incidenter har inträffat och en av dem har lett till en Lex Sarahanmälan.

Trots bristerna menar Martin Rengbo att kunderna har kunnat känna sig trygga.

– Problemen har hanterats under hela tiden, så de äldre ska inte ha behövt känna oro.

Nu säger Tunstall att problemen ska vara lösta och enligt Martin Rengbo ska nu resterande larm installeras. Innan mars ska samtliga vara utbytta.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".