Piteå Älvdals sjukhus entré. Foto: Eva Elke/Sveriges Radio.
Piteå

Psykpatient misstänkt för brott

Verksamhetschefen: En bedömning är alltid färskvara
1:36 min

En av de patienter som skrevs ut i samband med branden på vuxenpsykiatrin på Piteå älvdals sjukhus för snart två veckor sedan är misstänkt för ett allvarligt brott. Men den bedömning som gjorde då var rätt.

Enligt Yvonne Ranebratt Olovsson, verksamhetschef för psykiatrin i Piteå var de noga i bedömningen när de skrev ut de fem patienterna.

Vid tillfället var det två läkare som gjorde bedömningen att de fem patienterna klarade sig utan vård. '

Enligt Ranebratt Olovsson hade också öppenvården kontakt med den fem som skrivits ut från vuxenpsykiatrin som är en öppen avdelning där patienterna vistas frivilligt.

Det var den 12 januari som en patient anlade en brand på psykiatriavdelningen på Piteå älvdals sjukhus.

Avdelningen hade då 16 patienter. En del flyttades till Gällivare och Sunderbyn, en del fick plats på patienthotellet medan fem skrevs ut.

Nu är en av patienterna misstänkt för försök till dråp. Men verksamhetschefen menar att bedömningar är en färskvara.

– Om jag bedömer en patient ena dagen kan mycket ha förändrats till en annan dag.

Efter branden har psyktiatriavdelningen i Piteå sex platser färre på grund av det renoveringsarbete som måste göras. Planen är att i början av mars ska det vara full verksamhet igen. Men fram till dess är det konsekvenser för patienterna.

– En del vårdas ju i Gällivare eller Sunderbyn och prioriteringen är hårdare. Vi måste prioritera de svårast sjuka, säger Yvonne Ranebratt Olovsson, verksamhetschef för psykiatrin i Piteå.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".