Jennie Öberg efter VC-segern i Rybinsk
Jennie Öberg efter VC-segern i Rybinsk. Foto: AFP/TT

Öberg skrällde igen

Inspirerad av sin världscupseger i sprint på lördagen blev Jennie Öberg överraskande bästa svenska även i söndagens skiathlon över 15 kilometer i ryska Rybinsk.

Öberg millimeterbesegrade Maria Gräfnings i kampen om 17:e plats i längdskidtävlingen, som vanns av ryskan Julia Tjekaleva.

Med sin första seger i världscupen har den 25-åriga Piteååkaren på allvar blandat in sig i kampen om VM-biljetter i sprint. 17:e plats i skiathlon bekräftar att hon är i toppform.

– Hon åkte bra i ett distanslopp i Skandcupen i Falun också, påpekar förbundskapten Rikard Grip.

– Och Maria Gräfnings hade nog varit före henne om hon inte hade krokat ihop med en ryska inne på stadion.

Det är i den klassiska SM-sprinten i Örebro kommande söndag som Öberg definitivt måste visa att hon är ett namn för VM.

Svenskorna hade som väntat svårt att hänga med i täten när farten drogs upp. Redan på den klassiska 7,5-kilometersdelen sprack fältet upp och i fristilen var Julia Tjekaleva starkast och drog i från sina konkurrenter. Hon vann med 15,6 sekunders marginal till norskan Martine Ek Hagen och finländskan Riitta-Liisa Roponen spurtslog tyskan Stefanie Böhler i kampen om tredje plats.

Öberg och Gräfnings var 1.47 efter täten och den tredje svenskan, Helene Söderlund, åkte in som 32:a.

Maxim Vylegzjanin spurtade hem segern i herrarnas skiathlon. Ryssen vann knappt före den schweiziska OS-mästaren på tremilsdistansen, Dario Cologna. Trea kom finländaren Matti Heikkinen.

Många av framför allt norska och svenska toppåkare fokuserar på VM i Falun i februari och saknades i Rybinsk. För svensk del var bara två åkare med på söndagen.

Anders Svanebo svarade för sin bästa insats i världscupen med att åka in på 22:a plats, 36 sekunder bakom segraren. Simon Andersson blev 44:a, nästan 4,5 minuter från täten.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".