Maarit Enbuske, skolchef Övertorneå. Foto: Malin Winberg, Sveriges Radio.
Maarit Enbuske, skolchef Övertorneå. Foto: Malin Winberg, Sveriges Radio.

OB-dagis nära att bli verklighet inne i Övertorneå

Mamma: Vi hoppas på detta för att kunna stanna i kommunen.
1:36 min

Nu kan en förskola som är öppen på kvällarna bli verklighet i Övertorneå centralort. Det har sen ett tag funnits behov av dagisverksamhet som är öppen längre än normal kontorstid. 

P4 Norrbotten har tidigare berättat om de familjer i Övertorneå som saknar barnomsorg på obekväm arbetstid. Det finns ett ob-dagis i Juoksengi, cirka 2,5 mil utanför centrum, men skolchefen Maarit Enbuske säger att ingen visat intresse för det.

– Föräldrarna tycker nog att det ligger för långt bort från centrum. Nu utreder vi det här igen och fokuserar på att kunna erbjuda kvällsdagis på Jordgubbens förskola i centrum, säger Maarit Enbuske.

Hanna Fors är en av de föräldrar som oroar sig över dagissituationen. Just nu är hon mammaledig och har fött två barn relativt tätt inpå, men hon säger att det är svårt att inte tänka på den dagen hon ska börja jobba igen.

– De jobb och vikariat som erbjuds är till exempel inom vården på obekväm arbetstid. Vi vill ju inte belasta mor-och farföräldrar på kvällarna, de jobbar ju också. Vad ska jag göra med barnen då, undrar Hanna Fors.

Barn- och utbildningsnämnden ska fatta beslut i frågan då de träffas den 27:e januari. Blir det ingen förändring, så kan Övertorneå kommun bli några invånare fattigare.

– Vi vill vara kvar här och vi vill jobba här. Men går det inte att få ihop det med barnen så får vi flytta någon annanstans för att få det att fungera, säger Hanna Fors.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".