Stora rovdjur blir färre

Tre av de fyra stora rovdjuren i Sverige - björn, järv och lo - har minskat i antal de senaste åren. Det visar en forskarrapport från Sveriges lantbruksuniversitet, (SLU).

Fortfarande har Sverige relativt starka rovdjursstammar i ett europeiskt perspektiv, men skulle minskningen fortsätta kommer vi att tappa den positionen.

Under lång tid har de stora rovdjuren ökat i antal i Sverige. Men nu går det åt andra hållet.

Björnstammen har minskat för första gången sedan 1930-talet - med femton procent på fem år. Det har gått från 3 300 djur till 2 800 - ett tapp på 500 individer. Det har blivit 100 färre järvar sen 2012, 650 istället för 750.

Lodjursstammen har halverats de senaste åren. Antalet har sjunkit från cirka 1 700 till 840 individer mellan 2009 och 2014.

Orsaken till minskningen är densamma för alla tre arterna: ökad jakt i avsikten att minska stammarna. Enligt forskare är stammarna fortfarande livskraftiga så läget är inte oroande.

Bara vargarna avviker från det allmänna mönstret. Arten har ökat i antal relativt stadigt ända sedan början på 1990-talet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".