Vajande svensk flagga. Foto: Scanpix.

Krav på medborgarskapsceremonier

" Senast vi bjöd in kom ingen"
1:46 min

Bara hälften av landets kommuner har årliga ceremonier för nya svenska medborgare men från och med i år blir det lagkrav på att alla kommuner ska ha det. Syftet är att stärka integrationsprocessen.

Ceremonier för nya svenska medborgare började arrangeras av flera kommuner i början av 1990-talet och från den första april i år blir det alltså obligatoriskt för alla kommuner.

I Kiruna har man tidigare haft såna här ceremonier, men det slutade kommunen med, berättare Monica Isacsson, chef för enheten för arbetsmarknad och integration:

--Det fanns inget intresse. Sista ceremonin som vi hade för tre år sedan kom det inte någon, säger Monica Isacsson.

Men nu tvingar den nya lagen kommunen att ta nya tag med medborgarskapsceremonierna.

--Nu håller vi på att titta på hur vi ska arrangera det så att vi förhoppningsvis får några som är intresserade av att bli välkomnade, vi tänkte ha ett samarbete med Hjalmar Lundbohmsgården i samband med deras 6-juni-firande, säger Monica Isacsson.

Länsstyrelsen i Västerbotten  har fått i uppdrag att ta fram informationsmaterial med anknytning till medborgarskapsceremonier som ska kunna användas av kommuner runt om i landet.

--Det är tre saker det handlar om, dels att på ett smidigt sätt ta fram namn på nya medborgare, dels att ta fram diplom och rutiner kring hur de kan användas, och även om att ta fram goda exempel på hur medborgarskapsceremonier arrangerats i olika kommuner, säger Lars G Brandt, integrationsdirektör vid länsstyrelsen i Västerbotten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".