En liten glimt av den nya huvudnivån i Kirunagruvan. Foto: Alexander Linder/ Sveriges Radio.
Foto: Alexander Linder/ Sveriges Radio.

Design ska göra gruvmiljön bättre

"Vi är ute efter nytänkande"
1:23 min

Nu tar gruvföretaget LKAB hjälp av designstudenter för att titta på framtidens gruvbrytning.

Det är designstudenter vid masterprogrammet för avancerad produktdesign som under ett tio veckor långt  projekt fördjupat sig i gruvmiljön och arbetat med design av fordon och personlig utrustning.

Fokus har legat på professionell arbetsutrustning i framtidens gruvmiljö. Elva studenter har kartlagt problem- och utvecklingsområden genom bland annat intervjuer och ett studiebesök 1365 meter nere i LKABs gruva i Kiruna.

Syftet med projektet har varit att hitta relevanta designmöjligheter och nya effektiva och säkra rutiner, utrustning och produkter för nästa generations gruvarbetare.

Projektet startade i början av november i fjol och är ett samarbete mellan Designhögskolan och LKAB.

– Vi är ute efter nytänkade och de här studenterna har verkligen tänkt utanför boxen. Vi har redan sett en del förslag som ser mycket intressanta ut, enkla lösningar som kan vara värda att titta på. Det säger Patricia Boeg-Jensen,  forskningsingenjör på LKAB.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".