Inge Andersson i Socialdemokraterna Boden. Foto Stig-Arne Nordström/Sveriges Radio.
Inge Andersson i Socialdemokraterna i Boden. Foto: Stig-Arne Nordström/Sveriges Radio.
Boden

Förvirring på departement efter ändrade SFI-regler

Inge Andersson (S): De är nog lika förvirrade som vi
1:39 min

Minskad ersättning till kommunerna för SFI-elever som bor kvar på flyktingförläggningarna skapar problem. Efter ett möte noterar Bodens kommunalråd en förvirring på arbetsmarknadsdepartementet.

En av de kommunerna som berörs är Boden, som i går uppvaktade arbetsmarknadsdepartementet i frågan. Bodens kommunalråd, socialdemokraten Inge Andersson, var nöjd efter träffen.

– Vi fick ordentlig tid till mötet och redogjorde för läget i Boden. Jag upplever att tjänstemännen på departementet är lika förvirrade som vi över de ändrade reglerna och vad följderna blir, förklarar Andersson.

Han tror att Boden är den enda kommunen i länet som berörs av detta men att kommuner som kommer att ha stor flyktingmottagning kan riskera att hamna i samma läge i framtiden om inget görs.

– Min förhoppning är att staten ska ta det ekonomiska ansvaret så att vi kan ge de nyanlända den SFI-undervisning de behöver för att integreras i samhället, säger Inge Andersson.

Problemet uppstår främst när flyktingar som fått uppehållstillstånd måste bo kvar på kommunens anläggningsboenden eftersom det inte finns lediga bostäder. Inge Andersson uppskattar att det är cirka 300 personer som är kvar på anläggningen i Boden trots att de fått uppehållstillstånd.

– Vi får fem miljoner kronor mindre i statlig ersättning nu för SFI jämfört med förut. Det är kännbart för en mindre kommun, menar Bodens kommunalråd, Inge Andersson (S).

Inom två veckor ska Bodens kommun och arbetsmarknadsdepartementet höras igen för att prata vidare om läget.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".