Ingrid Stridfeldt,  f.d.personaldirektör NLL läser beslut från DO. Foto Stig-Arne Nordström/Sveriges Radio.
Ingrid Stridfeldt, f.d.personaldirektör NLL läser beslut från DO. Foto Stig-Arne Nordström/Sveriges Radio.

Tidsödande att få bort osakliga löneskillnader

"Det här arbetet blir aldrig färdigt."
1:36 min

Landstinget i Norrbotten brister i sin kartläggning av löner. Diskrimineringsombudsmannen DO kräver ny handlingsplan för jämställda löner.

Diskrimineringsombudsmannen DO kräver ny handlingsplan för jämställda löner. Ingrid Stridfeldt, som avgått som personaldirektör efter nästan tio år, säger att det tar tid att uppfylla lagens krav att alla 8 000 anställdas löner ska kartläggas.

– Det här arbetet blir aldrig färdigt, säger hon.

Under de senaste åren har lönerna justerats med 38 miljoner kronor utifrån en handlingsplan som gjordes när de såg att det fanns osakliga löneskillnader.

Landstinget har omkring 8 000 anställda och får kritik för att inte ha kartlagt arbeten med få anställda.

– Vi har närmare 400 olika yrken i landstinget och då har vi tagit de största först och så jobbar vi oss framåt, säger Ingrid Stridfeldt.

Hon är nöjd med kartläggningen så här långt, men säger att man hela tiden måste jobba med de här frågorna.

– Det här handlar om att det inte ska handla om osakliga löneskillnader.

Här är DO:s krav på landstinget:

Utifrån er redovisning bedömer DO

1. att inte samtliga anställda, oavsett sysselsättningsgrad, anställningsoch/ eller löneform, ingår i er kartläggning och analys, vilket är ett krav enligt lagen.

2. att ni inte inkluderat arbeten med få anställda i er kartläggning och analys, vilket är ett krav enligt lagen.

3. att ni inte gjort någon bedömning av huruvida förekommande löneskillnader mellan kvinnor och män i lika arbete, där männen har lägre lön än kvinnorna, har direkt eller indirekt samband med kön, vilket är ett krav enligt lagen.

4. att ni inte gjort någon bedömning av huruvida förekommande löneskillnader mellan kvinnodominerade arbeten och icke kvinnodomineradc arbeten (KM) har direkt eller indirekt samband med kön, vilket är ett krav enligt lagen.

5. att ni inte upprättat någon handlingsplan för jämställda löner inom den senaste treårsperioden, vilket är ett krav enligt lagen.

DO bedömer att ni i övrigt fullgör era skyldigheter enligt bestämmelserna i 3 kap. 10 och 11 §§ diskrimineringslagen (2008:567. DL). DO förutsätter att ni avhjälper ovan påpekade brister.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".