Harry Rantakyrö, Socialdemokraterna i Pajala. Foto Stig-Arne Nordström/Sveriges Radio.
Harry Rantakyrö, Socialdemokraterna i Pajala. Foto Stig-Arne Nordström/Sveriges Radio.

Pajalas kommunalråd nekar till jäv i Northlandbeslut

Rantakyrö: Kan inte se att det var jäv
2:16 min

Pajalas kommunalråd Harry Rantakyrö (S) ska ha varit jävig när han röstade för att Northland Resources gruva skulle få starta trots att länsstyrelsen hade sagt nej, skriver Svenska Dagbladet idag.

Rantakyrös agerade är ett soklart fall av jäv, menar institutet mot mutor. Men han själv håller inte med.

– Jag kan inte se för min värld hur jag skulle ha varit jävig, säger Harry Rantakyrö.

Det var 2010 som Pajala kommun godkände Northland Resources detaljplan för hur gruvan skulle se ut. Då var inte Harry Rantakyrö politiker i Pajala, vilket han vill poängtera.

Samtidigt sa länsstyrelsen nej till detaljplanen och gav bolaget bakläxa. De tyckte att det saknades en beskrivning för hur gruvan skulle påverka miljön.

Då ville flera politiker i Pajala överklaga länsstyrelsens nej. Och när det skulle röstas om överklagandet, så var Harry Rantakyrö vice kommunalråd i Pajala och röstade för att överklaga länsstyrelsens beslut så att gruvan kunde komma igång.

Problemet är att han samtidigt hade sökt jobb hos Northland. Ett jobb som han fick två månader senare på bolagets personalavdelning.

Harry Rantakyrö kan inte se att det skulle handla om jäv, trots att två andra politiker valde att avstå i omröstningen på grund av jävighet.

– Nej, för att du måste kunna ta beslut och stå för beslutet. Jag var fritidspolitker, inte heltid, säger han.

Men frågan är om du inte borde ha avstått från att ta ett beslut?

– Då kommer frågan om man varje gång när man ska ta ett beslut ska låta varje politiker som inser att - frågan kanske är deras område eller att de sökt jobb dit - inte ska få vara med och rösta, menar Harry Rantakyrö, Pajalas kommunalråd (s) . 

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".