Markus Broman, överläkare på Missbruks- och Beroendeavdelningen vid Sunderby sjukhus. Foto: David Ohlsson/Sveriges Radio.
Markus Broman, överläkare på Missbruks- och Beroendeavdelningen vid Sunderby sjukhus. Foto: David Ohlsson/Sveriges Radio.

Sprutbyte ska bromsa smitta

Överläkaren: Sprutbyte fungerar
1:35 min

Lämna in sprutor och få nya - så vill myndigheterna minska spridning av till exempel hepatit C bland missbrukare.

Skälet till att missbrukarna får till exempel hepatit C beror på att det finns blodrester kvar på sprutorna. Nu vill alltså Folkhälsomyndigheten minska på spridningen genom att införa sprutbyte på fler ställen i landet. Sprutbyte innebär att missbrukare kan byta ut sina gamla sprutor mot nya.

Johan Carlsson är generaldirektör på Folkhälsomyndigheten tror att det vore bra.

– Det är väldigt stor risk att de här människorna drabbas av andra sjukdomar. Därför är vi angelägna om att man erbjuder dem vård och omhändertagande på samma villkor som det är för andra, säger Carlsson.

Men förslaget har fått kritik, bland annat för att det ger missbrukare mer sprutor för att kunna fortsätta med droger.

– Det argumentet tycker inte jag håller. Jag har svårt att tänka mig att en missbrukare skulle avhålla sig från missbruk bara för att han inte hittar en ren spruta, menar Johan Carlsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".