Eftersläckning av utbränd industrilokal på Ferruform i Luleå. Foto: Hjalmar Lindberg/Sveriges Radio
Eftersläckning av utbränd industrilokal på Ferruform i Luleå. Foto: Hjalmar Lindberg/Sveriges Radio

Produktionen i Europa kan beröras av Luleåbrand

"Kan inte utesluta att det blir störningar"
1:09 min

Efter den kraftiga branden i Ferruforms industrilokaler i Luleå i natt är stora delar av produktionen stoppad. Det kan leda till att andra Scaniaanläggningar i Europa berörs.

Att Ferruform i Luleå nu inte kan leverera lastbilsdelar till Scania kan ge störningar i produktionen. Det framförallt för slutmonteringsanläggningarna i Södertälje, Frankrike och Holland förklarar Scanias presschef Hans Åke Danielsson. Men produktionen kommer inte beröras på kort sikt.

– Kan inte utesluta att det blir störningar fram i veckan här men det jobbas nu intensivt, tillsammans med Ferruform, med att hitta leverantörer, berättar presschefen.

Den del av industrilokalerna som brunnit är där förbehandling och målning sker av Ferruforms tvärbalkar. Detta innebär att något annat företag nu måste göra detta i stället.

Det var strax före klockan 23.30 som räddningstjänsten fick larm om branden. Ingen person kom till skada och vid 14-tiden kunde räddningstjänstens inre befäl ännu inte anses som släckt. Det kommer att ta tid  att släcka helt eftersom kemikalierna måste tas om hand först. För det arbetet kommer en saneringsstyrka från räddningstjänsten i Piteå.

Polisens tekniska rotel ska göra en utredning för att avgöra om något brott begåtts.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".