Gustav Fridolin (MP), Alice Bah Kuhnke (MP), Stefan Löfven (S), Mikael Damberg (S), Åsa Romson (MP). Foto: SR Sameradion
Gustav Fridolin (MP), Alice Bah Kuhnke (MP), Stefan Löfven (S), Mikael Damberg (S), Åsa Romson (MP). Foto: SR Sameradion

Trots överenskommelse – inget förbud

Damberg: Gruvnäringen är här för att stanna
2:02 min

Trots överenskommelse om skärpning av miljökraven vid provborrning – inget förbud mot prospektering i naturreservat.

Inget förbud mot mineralprospektering i naturskyddsområden och inga förslag på höjning av mineralavgiften är aktuella från regeringens sida, enligt näringsminister Mikael Damberg (S).

Detta trots att Socialdemokraterna och Miljöpartiet har kommit överens om att skärpa reglerna vid mineralprospektering.

– Gruvnäringen är här för att stanna, men det är också en utmaning att göra den mer hållbar och accepterad i hela landet, säger Damberg.

Enligt en överenskommelse från oktober förra året är Socialdemokraterna och Miljöpartiet överens om att miljökraven vid prospektering och provborrning ska skärpas, och att detta är en fråga som ska drivas i regeringsställning.

Miljöpartiet har också drivit på för en höjning av mineralavgiften, som idag innebär att endast en halv promille av gruvbolagens vinst tillkommer staten.

Så sent som i november i fjol sa den minister som ansvarar för samiska frågor, Miljöpartiets Alice Bah Kuhnke (Mp), att hon vill se en ändring av minerallagen, eftersom gruvetableringar påverkar den samiska kulturen hårt.

– Ja, jag vill absolut att det ska bli förändringar, jag tycker inte att den förra regeringen i tillräckligt stor utsträckning har beaktat och lyssnat till samerna, säger Bah Kuhnke.

Men regeringspartnern Socialdemokraterna verkar peka i en annan riktning. Näringsminister Mikael Damberg menar att det inte finns några planer på att höja mineralavgiften från regeringens sida.

– Vi har inga såna förslag nu, men vi tittar på nya samarbetsformer. Där vi ska titta på hur man kan jobba tillsammans med gruvnäringen för att skapa mer hållbara samhällen. Då kommer säkert de här diskussionerna komma igen, säger Damberg.

I dagsläget är det tillåtet att leta prospektera efter mineraler inom naturreservat, något som både Miljöpartiet och Vänsterpartiet har ställt sig kritiska mot.

Men några förslag om att exempelvis förbjuda mineralprospektering i naturreservat vill Mikael Damberg inte ge.

– Vi har en lagstiftning som är väldigt tydlig idag som innebär att olika riksintressen kan stå emot varandra. Då måste också lagstiftningen också väga de här intressena mot varandra. Det är sån sak som det är viktigt att ha rätt balans i, säger Damberg.

Ur överenskommelsen mellan S och MP:

"Sverige ska vara en föregångare för en hållbar utveckling inom gruvindustrin, som är viktig för Sverige. Vi vill skapa nya modeller för att utveckla samhällets och gruvnäringens ansvar för att finansiera de investeringar som krävs för en miljömässigt hållbar gruvnäring och samhällsutveckling. Miljökraven vid prospektering och provborrning ska skärpas. Turistnäringens och andra lokala näringars intresse ska beaktas. En analys av framkomliga vägar ska göras inom Regeringskansliet. Sverige ska inte öppna upp för utvinning av uran, olja eller gas."

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".